Teleltetésről általánosságban

Kezdő vízi teknőstartók fóruma
BUTTON_POST_REPLY
Avatar
Anu
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 792
Csatlakozott: 2010.08.06. pén., 19:36
Tartózkodási hely: Magyarország

Teleltetésről általánosságban

Hozzászólás Szerző: Anu » 2012.09.17. hétf., 16:25

Fürtöske kérésére,vízi teknősök teleltetésével kapcsolatos topic.

Avatar
Furtoske
Veterán teknős
Veterán teknős
Hozzászólások: 833
Csatlakozott: 2009.04.28. kedd, 22:42
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: Furtoske » 2012.09.17. hétf., 18:03

A teknősök teleltetési témája ugyanúgy előfordul a szárazföldi teknősöknél is, mint a vízi teknősöknél. De gyakorlati tapasztalatom, hogy nagy általánosságban valamiért a szárazföldi teknőst tartó állatbarátok a teleltetéssel kapcsolatban jobban felkészültek, jobban utána néznek a dolgoknak, körültekintőbbek. Ezért kértem, hogy ezt a témát inkább itt a vízi teknősök fórum-részébe nyissuk meg.

Lassan beköszönt a hidegebb idő, és így a téma valószínű aktuálissá válik.

Azért írtam ezt a témaindító (és talán vita-indító) hozzászólást, mert véleményem szerint nagyon sokan indokolatlanul, szükségtelenül szeretnék teleltetni teknősüket valami ok miatt. Talán csak azért, mert olyan "menő" dolognak tűnik, vagy hogy ezt is kipróbálja, vagy valaki már ezzel dicsekszik, imponál, és szeretne hozzá csatlakozni. Bár én nem zárom ki annak a lehetőségét sem, hogy van aki reméli, így legalább pár hónapra megszabadul a teknős gondozásával járó munkáktól(???).

És persze a másik oldal, vannak, akiknek olyan teknősük van, amelyiket jó lenne teleltetni, de valamiért nem mernek bele vágni. Remélhetőleg ezt elolvasva legalább kérdezni mernek, aztán még akármi is kialakulhat.
A lényeg az, hogy a teknősök jöjjenek ki jó ebből az egészből! :)

A teleltetéssel kapcsolatban csak általánosságban írok, mindenki igénye szerint nézzen jobban utána megfelelő oldalakon, ha a teknősét mindenképpen teleltetni szeretné. Javaslom, kerüljük az olyan oldalakat, ahol nem lehet hozzászólni, mert ha esetleg nem megfelelő leírás, vagy netán "hülyeség" van írva, azt nem tudja senki megcáfolni, javítani, így ösztönösen azt hiszed, hogy az a tuti. Egy leírás stílusából, tartalmából könnyen lehet következtetni a szerző hozzáértésére, tapasztalatára. Ne adjál hitelt mindjárt az első elolvasott leírásra, olvassál hozzá még pár hasonló témát, és kiderül, hogy mennyi volt valós belőle, és mennyi a "nagy duma", vagy az ötletszerűen leírt nem megfelelő alkalmazás.
Ha mindenáron teleltetni szeretnéd a teknősödet, például ezen a fórumon biztos, hogy megfelelő válaszokat kapsz, hogyan kezdjél hozzá, hogy alakítsad ki a körülményeket, és mire kell oda figyelni.
Adott esetben arra is választ kaphatsz, hogy a te teknősödet semmi értelme nincsen teleltetni.
:)

Teleltetés szempontjából a teknősöket 3 fő csoportba lehet osztani:
 1. Vannak teknősfajok, melyeket NEM szabad teleltetni!
  • Ide tartoznak azok a szárazföldi teknősfajok, melyek kifejezetten meleg éghajlati viszonyok között élnek az eredeti élőhelyükön, például fél-sivatagos, szavannás területeken, ahol tartósabb időre még 15°C - 20°C alá sem süllyed a hőmérséklet.
  • Ide tartoznak azok az édesvízi teknősök, melyek kifejezetten meleg (28°C - 30°C) vízben élő egzotikus teknősök.
  • Ide tartoznak azok az édesvízi teknősök, melyek viszonylag stabil, 20°C - 30°C vízhőmérsékleti körülmények között élnek a természetes élőhelyükön állandóan, nem volt szükségük a teleltetési ösztön kialakulásához, így nincs meg bennük ez a hajlam.
  Mindezen fajok a tartós 5°C - 10°C közötti teleltetési hőmérséklettől hamar megfáznának, és rövid idő alatt elpusztulnának.
 2. Vannak teknősfajok, melyeket lehet teleltetni, de nem szükséges!
  • Ide tartozik a szárazföldi, és az édesvízi teknősfajok jó része. Nagyon sok faj van közöttük, amelyik képes telelni annak ellenére, hogy az eredeti élőhelyén nem nagyon szokott, mert nincsen rá szüksége.
   • Sok teknős faj van, amelyikre rámondják, hogy kell teleltetni, mert akkor párzáskor aktívabb lesz, több tojást is rak, amelyikből nagyobb részben kelnek ki egészséges kis teknősök. Ez nagyjából igaz, de csak akkor van értelme, ha valaki nagy mennyiségben tenyészt üzleti célból teknősöket!
   • Egy hétköznapi állatbarát teknőstartónak nincs semmi értelme csak ezért teleltetni (és ezzel komolyan veszélyeztetni) azt az egy-két teknősét, amelyiket hobbiból tart!
  • Ennek ellenére vannak közöttük olyan teknősfajok ( például a görög teknős, stb.), amelyiket ugyan nem szükséges, de azért ajánlott teleltetni. Ezek a teknős fajok bizonyos életkörülmények között igényelnék a telelést, amelytől vélhetően egészségesebbek lesznek, és hosszabb életkort érhetnek meg.
   Házi teleltetésük viszont csak 2 éves kor felett ajánlott!
 3. Vannak teknősfajok, melyeket KELL teleltetni!
  • Ide tartoznak azok a fajok, melyek eredeti élőhelyükön zordabb, hidegebb éghajlatok között élnek, és kifejezetten hozzá tartozik az életükhöz a telelés.
   • Van közöttük olyan faj, amelyik telelés nélkül akár el is pusztulhat, olyan kihatással van a telelés hiánya a szervezetére.
  • Itt fontos megjegyezni, hogy az ilyen fajoknál kortól függetlenül kötelező a teleltetés, még pici teknős esetén is!
Fontoljuk meg, és gondoljuk át jól a következőket.
 • Amikor teknőst tartunk, lényeges dolog, hogy tisztában legyünk az általunk tartott teknős tartási igényeivel, és ebbe bele tartozik az is, hogy szükséges, nem szükséges, vagy nem szabad teleltetni.
  Vegyük figyelembe azt a tényt is, hogy a teknős természetes élőhelyén, ha szükséges, talál magának számtalan helyet a telelésre, és ösztönösen megérzi, melyik számára a megfelelő.
  Azonban fogságban semmi sem természetes, valójában csak mi gondoljuk úgy, hogy az jó neki.
  Ha valaki úgy dönt, hogy telelteti a teknősét, érdemes alaposan utána járni, hogy is kellene ennek működnie, mert nagyon sok buktatója van.
 • Nagyon fontos, hogy csak megfelelő helyről, hozzá értőktől fogadjunk el tanácsot.
  Ne alapozzunk olyan ember tanácsaira, aki csak úgy a kerti tóban hagyja a teknősöket telelni, vagy kint hagyja a kertben a bokrok alatt, netán egyszerűen lerakja a vízóra-aknában. Az ilyen nem telelteti a teknősöket, hanem csak rábízza a vak szerencsére, veszélyeztetve ezzel a saját teknősei életét. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük hogy gondozza, hogy eteti a teknőseit, ha a telelésnél is ennyire a sorsukra hagyja pusztán csak saját kényelmi szempontból. Mert ugye így pár hónapig legalább a teknőssel sem kell foglalkozni.
 • Ne teleltessük azokat a teknősöket, amelyeket nem fontos, csak akkor, ha biztosítani tudjuk a fogságban a teleltetéshez szükséges feltételeket, körülményeket, és a teleltetés ideje alatt viszonylag rendszeresen némi kis gondoskodásra, ellenőrzésre is jut időnk.
  Soha sem tudhatjuk, hogy véletlen mikor, és milyen körülmények hatására ébred fel téli álmából. De ha egyszer felébred, már nem tud "vissza-telelni". Ilyen körülmények között a felügyelet nélkül, étlen-szomjan hagyott teknős egy hónapon belül elpusztul.
  Gondoljunk arra teknősre, amelyiket például a vízórába tették le telelni, aztán januárba beköszönt egy rövid, de váratlan 20°C meleg (volt már rá példa). Ha felébred, vajon mit csinál ott cca. áprilisig, főleg, ha februárban visszajön a -10°C hideg, még ha rövid időre is??
 • Mekkora buli már tavasszal eldicsekedni, hogy milyen ügyesen teleltettük a teknősünket a vízórában, vagy a hűtőben, vagy egyéb helyen(???)!
  Valóban akkora nagy buli???
  Mert gondoljuk bele abba is, milyen "kellemes" dolog eltakarítani az elpusztult kedvencünk tetemét, miközben megmagyarázzuk magunknak, hogy a körülmények hibájából milyen pechesek vagyunk, és persze ez miatt pusztult el a teknősünk.
  Pedig a körülmények nem befolyásolták azt a tényt, hogy gyakorlatilag sorsára hagytuk kedvencünket egy olyan környezetben, amelyik valójában nem volt alkalmas a teleltetésre.
  És ha ilyen körülmények között mégis túl éli a teknősünk, nem mi voltuk az ügyesek, az okosak, hanem a teknősünknek volt hallatlanul nagy szerencséje!
 • Az üzletekben kapható "standard" tömegesen vásárolt teknősfajok esetében (ritka kivétellel) szinte egyiknél sem kell teleltetni!
 • Azért veszed meg a teknőst, mert valamiért tetszik (ha nem tetszik, akkor minek veszed meg?).
 • Szépen berendezed a helyét, ami egyben akár a lakás dísze is lehet (ha csak útban van, akkor minek csinálod?).
 • A teknős tartása, gondozása egyfajta felelősséggel is jár, ami meghatározza a napi tevékenységed egy kis részét (ha ez nyűg, akkor minek vetted meg?).
 • Egy kis idő után már a családod, az életed része lesz a teknős is, hiszen minden nap látod, ránézel, megcsodálod, eteted, gondozod.
  Akkor minek is kell indokolatlanul pár hónapra eldugni valahova "teleltetés" ürügyén?
" Egészséges ember nincs, csak felületes diagnózis!"
Kínai császári orvos, akinek életéről semmit, haláláról annyit tudunk, hogy a fenti megállapítása után felnégyelték!

BUTTON_POST_REPLY