Természetes klímaszabályzott kültéri terrárium (UVB+hő+pára)

Felhasználók saját cikkeinek közzététele
Avatar
mardigras
Veterán teknős
Veterán teknős
Hozzászólások: 1019
Csatlakozott: 2009.05.26. kedd, 15:09
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Természetes klímaszabályzott kültéri terrárium (UVB+hő+pára)

Hozzászólás Szerző: mardigras » 2015.05.11. hétf., 15:04

Természetes klímaszabályzott kültéri terrárium (UVB + infra hő + páratartalom)

Szárazföldi teknőst tartók figyelmébe ajánlom ezt a tanulmányt, mely az újfajta UVB-áteresztő anyagok kültéri használatához ad egy kimerítő ötletforrást. Arról szól, hogyan lehet hűvösebb éghajlaton egy, az adott állatfaj igényei szerinti hő/fény/páratartalom szerinti komplex rendszerű kifutót alkotni, mely az év egy jelentős részében ki tudja szolgálni hüllőink igényeit.

A hüllőtartők hidegebb éhajlaton gyakran küzdenek a megfelelő UVB fény és háttérhőmérséklet fenntartásával, és gyakorta kényszerülnek arra, hogy az év jelentős szakaszában beltéren helyezzék el állataikat. Míg az üvegház vagy a napozós kifutó elvén készült megoldások némi előnnyel járnak, még így is kompromisszumos megoldást jelentenek: teljesen blokkolják a Nap UVB sugarait. Az utóbbi néhány évben több izgalmas, új műanyag jelent meg a piacon, melyek áteresztőképessége megfelelő, és ezeket a Tortoise Trust munkatársai, önkéntesei 18 hónapon át tesztelték is valós élethelyzetekben...

Variálhatóságuk nagyon széles spektrumon mozog: a páradús trópusi éghajlattól kezdve a száraz, sivatagi mikroklímák létrehozásához is egyaránt lehetőséget biztosítanak.

Kép

Működtetésük költsége nagyságrendekkel alacsonyabb, mintha ugyanezt a hatást, ugyanekkora alapterületen elektromos hőforrásokkal és UVB lámpákkal akarnánk elérni.

A teljes cikk angolul olvasható a szervezet weboldalán:
http://www.tortoisetrust.org/articles/climateframe.html

Kép

Szerző: Andy C. Highfield
Tortoise Trust, Almeria, Spain

BUTTON_POST_REPLY