Veszélyes víziteknősök (Alligátor- és Keselyűteknős)

Más, ritkábban tartott vízi teknősökkel foglalkozó fórum
BUTTON_POST_REPLY
Avatar
Furtoske
Veterán teknős
Veterán teknős
Hozzászólások: 833
Csatlakozott: 2009.04.28. kedd, 22:42
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Veszélyes víziteknősök (Alligátor- és Keselyűteknős)

Hozzászólás Szerző: Furtoske » 2009.04.29. szer., 11:33

Ez az irás még anno. Japi1 tagtársunk szíves segítségével készült a régi oldalamon.
De most bemásolom ide is, mert szerintem jelenleg is időszerű!


Aligátor-, vagy keselyűteknős ??". Ez nem véletlen kérdés. Először a Teknőstartók Klubja oldalain olvastam erről az anomáliáról, de aztán több helyen is találkoztam vele. Gyakorlatilag mindössze 2 fajról van szó, de valamikor ezeket rendesen "összekutyulták", és ma már csak viták vannak arról, hogy valójában melyik - melyik. De valahogy nem tudnak ezek az okos tudósok megegyezésre, vagy kompromisszumra jutni.

Akit érdekel a vita-ellentmondás lényege, itt olvashat róla: Aligátorteknős kontra keselyűteknős

Kép .......... Kép

............................. Harapósteknős ....................................................................... Keselyűteknős

Az Egyesül Államokban, Kanada déli részén, ........................ Amerika nagy folyóiban, csatornáiban és tavaiban él.
Dél-Mexikóban, Közép-Amerikában, és ................................. Megtalálható Texas államban, a Mississippi mentén,
Dél-Amerika északi részén őshonos. .................................... Floridában, Lousianaban, Arkansasban, Georgiaban,
Három alfaja létezik, ezek csak alig ...................................... Oklahomaban és Missouriban.
észrevehető, egész kis apróságokban ................................. A keselyűteknős a legnagyobb édesvízi teknős a világon.
térnek el egymástól. A fiatal teknősök ................................. Több mint 75 cm-re is megnőhet és elérheti a 80 kg-ot.
45-50 mm-es nagysággal jönnek a világra ........................... Fogságban, és persze jó tartási körülmények
és 15-20 év alatt 40 centire is megnőhetnek. ...................... között több mint 60 évig is elélhetnek.
Jó tartással megélhetik akár a 80 évet is. ............................

De igazából nem is az a legfontosabb, hogy valójában most melyik fajról van szó, mert mindkettőről egyformán. Mégpedig azért, mert nem csak veszélyes fajoknak jelölték meg, hanem azért is, mert tényleg azok. Mindkét fajról a berakok képet, és az elnevezést a Teknőstartók Klubja oldalaira hivatkozva adom meg.

Hogy miért is írok erről?

Egyszerűen azért, mert saját magam is tapasztaltam, valamint több helyről is hallottam, hogy ezeket a teknősöket szabadon árusítják sok üzletben. Pedig ezt nem lenne szabad! És ráadásul itt egy eléggé furcsa helyzet áll elő, ugyanis nem a teknősnek kell papírral, engedéllyel rendelkeznie, hanem a vevőnek. És ezt az eladónak kellene elkérnie, meggyőződnie, hogy annak a vevőnek tényleg eladhatja-e a jelzett teknősöket.
Tudom, vannak sokan, akik most azt mondják, hogy ezeknél veszélyesebb állataik is vannak, és azokkal sincsen gond soha.
Kívánom, hogy ne is legyen soha!
Igazából azok számára írom, akik minden tapasztalat hiányában, és kellő mennyiségű önhitt beképzetséggel feltankolva játszanak a gondolattal, hogy milyen jó is lenne ilyen teknőst tartani.
Ráadásul egy kifejlett példány képes simán leharapni egy kisgyerek ujjait, vagy akár az egész csuklóját. Pár évesen már képesek jelentős mértékű komoly sérülést okozni az óvatlan, vagy egy pillanatra figyelmetlen gazdinak is.
Mindezek mellett eléggé kemény törvény erejű rendelet is vonatkozik ezek tartására. Bár megvan a magam véleménye egyes rendeletek létjogosultságának, valamint azok kiagyalójának hozzáértéséről, de itt szerintem nem túlzás ez az intézkedés.
Persze, mint általában a legtöbb ilyesmi, azért készül, hogy legyen mit áthágni.
De azért ha történik valami, vagy egy ilyen állat tartója bele kerül a szórásba, igen nagy anyagi problémákkal is szembe nézhet a büntetés terén.

A következőről van ugyanis szó:

A környezetvédelmi miniszter, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a nemzeti kulturális örökség minisztere és a belügyminiszter 8/1999. (VIII. 13.) KöM-FVM-NKÖM-BM együttes rendelete a veszélyes állatokról és tartásuk engedélyezésének részletes szabályairól.

Nem írom le a teljes rendelkezést, csak a lényeges részeket emelem ki:

A 8/1999. (VIII. 13.) KöM-FVM-NKÖM-BM együttes rendelet alapján az aligátorteknős, és a keselyűteknős veszélyes állatnak minősül, ezért tartásuk több feltételhez is kötött:
 • - E két teknősfaj tartójának, gondozójának szakirányú szakmai végzettséggel kell rendelkeznie. Ez lehet állatkerti állatgondozó, állattenyésztő, vadász-vadtenyésztő, valamint állattenyésztői, állategészségügyi szakképesítésű, a felsoroltakkal egyenértékű korábbi szakmai végzettségű, vagy ezeknél magasabb szintű végzettséggel rendelkező (biológus, zoológus, állatorvos, stb.) szakember.
  - A fentiek valamelyikének megléte esetén a jogosultsághoz igazolni kell legkevesebb 3 év szakmai gyakorlatot megfelelő szakintézményben teljesített munkaviszony keretében.
  - A veszélyes állatokra vonatkozó tartási feltételek, és biztonsági előírások mellett e két teknősfaj esetében a további előírások betartása kötelező:
  • Az akvárium alapterülete:
   • - Hosszúsága minimum a négyszerese a hátpáncél hosszának.
    - Szélessége minimum a kétszerese a hátpáncél hosszának
    - Víz mélysége minimum a kétszerese a hátpáncél hosszának
    - További állatok beszerzésekor az akvárium alapterületét minden egyedenként 30%-al meg kell növelni
    - stb, stb.

Mielőtt túl ragoznánk ezt a témát, egy dolgot le kell szögezni. Ez a két faj alapvetően tényleg veszélyes adott esetben emberre is, ezért nem véletlen, hogy tartását szigorúan veszik. Tudom, hogy vannak olyanok is, akik minden szakképesítés nélkül tartamnak ilyen teknősöket, és semmi probléma nincsen. Sőt ugyanígy tartanak más egyéb veszélyes, még ennél is veszélyeseb állatokat szintén gond nélkül.
Természetesen nem ajánlom a tartásukat, de ha mégis valaki rászánja magát, nem bír ellenállni a csábításnak, egy dolgra nagyon figyeljen oda!:
Mindenképpen nyomja el magában vélt-, vagy valós beképzeltségét, túlzott magabiztosságát (akkor is, ha úgy érzi, nála ezek sohasem fordulhatnak elő), és mielőtt megvenné ezeket az állatokat, tényleg alaposan rágódjon át egy pár ezekkel kapcsolatos szakkönyvön. A saját, valamint a családja (főleg a gyermekek), környezete egészsége, testi épsége érdekében!
" Egészséges ember nincs, csak felületes diagnózis!"
Kínai császári orvos, akinek életéről semmit, haláláról annyit tudunk, hogy a fenti megállapítása után felnégyelték!

geocore182
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 83
Csatlakozott: 2009.08.02. vas., 23:44
Tartózkodási hely: Csorvás

Hozzászólás Szerző: geocore182 » 2009.09.08. kedd, 19:36

Hello!
Egy fórumon azt olvastam, hogy ezek a teknősök eléggé átható szagot árasztanak magukból. Ez igaz? Vagy valami olyan zseni írta fel aki nem tudja takarítani a terráriumát?!
Egyébként voltak ékszertkijeim, most görögöket tartok és a görögöknek konkrétan semmi szaga nincs, míg a vörösfülűim picikét tényleg szagosak voltak.
Elolvastam az alábbi leírást és azt kell mondjam, hogy szerintem szinte senkinek nincs meg a kívánt végzettsége ezekhez a jószágokhoz, ha figyelembe vesszük mennyi adok-veszek hirdetés van fent forumokon ezekkel kapcsolatban. Persze lehet, hogy ennyi állatkerti gondozó, állatorvos stb. akar eladni, venni...

Avatar
bauri
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1758
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:26
Tartózkodási hely: Karcag
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: bauri » 2009.09.08. kedd, 21:29

Minden állatnak van szaga ha nem takarítják a helyét.

Ezeknek az állatoknak sincs erősebb szaga mint más vízi teknősöknek. Tapasztalatból mondom hisz volt mind a két fajta teknősöm.
Akik nem tudnak vezetni, mindig erősebben csapják be a kocsiajtót.

Avatar
Furtoske
Veterán teknős
Veterán teknős
Hozzászólások: 833
Csatlakozott: 2009.04.28. kedd, 22:42
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: Furtoske » 2009.09.08. kedd, 21:40

És igazából akkor sem a teknősnek van szaga, hanem annak a közegnek, amibe van, és nincs takarítva. :shock:
" Egészséges ember nincs, csak felületes diagnózis!"
Kínai császári orvos, akinek életéről semmit, haláláról annyit tudunk, hogy a fenti megállapítása után felnégyelték!

geocore182
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 83
Csatlakozott: 2009.08.02. vas., 23:44
Tartózkodási hely: Csorvás

Hozzászólás Szerző: geocore182 » 2009.09.10. csüt., 11:12

Most nézegettem a youtube-on "alligator snapping turtle" videokat. Végül is, akkor az a keselyű teknős, amelyiknek díszesebb a páncélja és amelyiknek féregszerű nyelve van.
A teknospark.hu-n olvastam a tartásukról, végül is ott nem hívják fel a figyelmet arra, hogy tilos engedély nélkül tartani. Sőt! Kijelentik, hogy fogságban könnyen nevelhetők, szaporíthatók. Relatív sok videót találtam, ahol ezek a jószágok a padlószőnyegen szaladgálnak. 8)
Tényleg igaz, hogy nem kell nekik szárazföld? Elég furcsának találom ezt így.

sparx
Tojás
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2010.05.26. szer., 14:03
Tartózkodási hely: Tát
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: sparx » 2010.06.20. vas., 15:05

Nekem van egy (nőstény) aligátorteknősöm és elvileg tényleg nemkell nekik szárazföld. Meg most belegondolva csak helypazarlás, hisz úgyse mászna ki arra, mindig a vízben van, csak az orrát dugja ki néha...
Egyébként nagyon szép.

Én azt nem értem, hogy vannak ezek az alfajok és nemtudom, hogy pl az enyém milyen. És ez a tenyésztésben zavarná őket, hogy más alfajból választok hozzá hímet?

Még olyan kérdésem lenne, hogy milyen gyakran etessem őt?

Előre is köszi a válaszokat, majd még biztos lesz kérdésem. :)
<<NimRÁ<<

lisasmith
Veterán teknős
Veterán teknős
Hozzászólások: 768
Csatlakozott: 2009.08.26. szer., 11:43

Hozzászólás Szerző: lisasmith » 2013.01.05. szomb., 19:17

Sziasztok,

ha esetleg érdekel valakit angolul egy cikk a két teknős közötti különbségekről, szerintem ez nagyon jó. A képek nagyon jól bemutatják.

http://www.chelydra.org/common_alligato ... urtle.html

BUTTON_POST_REPLY