Szalay - Szalayová: Viziteknősöket tartunk - Alexandra, 1997

Teknősökkel foglalkozó könyvek fóruma
okoska
Tojás
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2009.06.26. pén., 13:16
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: okoska » 2009.06.29. hétf., 23:48

Szalay - Szalayová: Viziteknősöket tartunk - Alexandra, 1997

A szlovák és magyar nyelven - természetesen Szlovákiában - megjelent, alig 50 oldalas (B4 méret) könyvecske a bevezetés szerint egy negyven éves tenyésztési gyakorlattal rendelkező szerző műve. A könyvecske első harmada a viziteknősök 6 fajból és 23 alfajból - melyek között a szerző szerint van olyan, amit csak 1990-ben fedeztek fel - álló családfájával, elsősorban a különböző alfajok ismertető jegyeivel foglalkozik.
A könyvecske második harmada a tartásukkal foglalkozik, melyen belül a szerző a lakásban kialakítható szaporítómedencék tucatjait mutatja be, mintha egy kereskedésben lennénk. Szerinte 2-4 kisteknős számára egy 30x20x20 cm-es műanyag edény is megfelelő. Először azt feltételeztem, csak "eladásra termel", bár alig két oldalon taglalja a tojások keltetését és a kicsik felnevelését, de tömören, lényegre törőnek tűnik a leírás. (Saját tapasztalat hiányában nem tudom kommentálni.)

A köny negatívuma, hogy alig egy oldalon ír a teknősök betegségeiről, amiket vitaminokkal vél megoldani, és szinte csak reklám szinten esik szó a szűrőkről, fűtőkről. A teknősök etetése rész is a klasszikus begyűjtést követően egyes bolti termékek gyártók szerinti felsorolásába vált át.

A könyv közepe táján pár oldalon említésre kerül kerti tó, és vizinövényekről is szó esik, bár szerintem nem a nád és a gyékény, ami egy teknőstartónak elsőként jut eszébe kerti tavacska létesítésekor.

Összefoglalóként szerintem a könyv nagyon tömören és lényegre törően ír fontos dolgokról és említést tesz olyan témákról - például akvaterrárium - is, aminek érdemes utána olvasni. Ennek érdekében tucatnyi német és amerikai könyv felsorolása található az utolsó oldalon.
A helyzet jó, de nem reménytelen.


_

BUTTON_POST_REPLY