megfázás, tüdőgyulladás, vízen lebegés, hangok kibocsátása

A vízi teknősök betegségeinek fóruma
(Ne feledd, a fórumozás tapasztalatcserét szolgál. Sürgős esetben haladéktalanul hüllőszakértő állatorvoshoz kell fordulnod!)

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

megfázás, tüdőgyulladás, vízen lebegés, hangok kibocsátása

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2009.04.27. hétf., 8:16

Tüdőgyulladások:
A hüllőkben egyik leggyakoribb légzőszervi kórkép a tüdőgyulladás (pneumonia). A tüdőben kialakulhat savós-hurutos, hurutos-gennyes jellegű és proliferatív gyulladás. A savós-hurutos pneumonia alkalmával a tüdő üregében nagy mennyiségű nyálkás, áttetsző vagy kissé zavaros tartalom halmozódik fel. A hurutos-gennyes jellegű pneumonia során a tartalom a legtöbb esetben sárgásfehér, törmelékes jellegű. Néha vér is keveredik a gyulladásos izzadmányhoz, ami vörösbarnára színezi azt.
A pneumonia kiváltó oka szerteágazó, hüllőkben tüdőgyulladást vírusok, baktériumok, paraziták és gombák mellett algák is okozhatnak. A vírusfertőzés után a heveny formánál a kezdetben savós-hurutos jellegű tüdőgyulladást baktériumos társfertőzés esetén hurutos-gennyes jellegű pneumonia váltja fel. Leggyakrabban Aeromonas sp. és Pseudomonas sp. társulhat a paramyxovírusos kórképhez. Teknősökben, főleg szárazföldi fajokban a herpeszvírusok okozta megbetegedéshez társulhat másodlagosan hurutos-gennyes jellegű pneumonia.
Az önállóan fellépő bakteriális eredetű pneumonia ritka. Mindig hajlamosító tényező szükséges a kialakuláshoz. A baktériumok között leggyakrabban az Aeromonas hydrophila, Pseudomontas sp., Proteus sp., Klebsiella sp. mutatható ki önállóan vagy szövődményként pneumonia esetén. A baktériumok a tüdőben hurutos-gennyes jellgű tüdőgyulladást okoznak, a tüdő üregrendszerében nyúlós, sárgásfehér tartalom figyelhető meg.
A szárazföldi teknősökben kezdetben mycopasmák savós-hurutos, majd később más baktériumok okozta szövődmény esetén hurutos-gennyes jellegű tüdőgyulladást okozhatnak.
A tüdőben granulómaképződéssel járó pneumonia alakulhat ki a mycobacteriumok, a gombák és az algák okozta fertőzés után. Gümőkór esetén a tüdő állományában, néha annak üregében is bedomborodó sárgásfehér, tömött tapintatú, kölesszemnyi-kendermagnyi méretű gócokat találunk. A hüllőkben a gümőkór esetén más szervekben is megtaláljuk a hasonló jellegű elváltozásokat. A tüdőfolyamat általában a korai vagy késői generalizációban alakul ki. Az elsődleges folyamat a hüllőkben minden esetben a bélcsatornában jelentkezik, mert a hüllő szájon keresztül veszi fel a kórokozót.
A gombák és az algák okozta proliferatív jellegű pneumonia a hüllőkben ritka. A szárazföldi és vízi teknősökben alakulhat ki, az általános ellenálló képességet csökkentő tényezők (szállítás, hibás tartás, nem megfelelő teleltetés) esetén.

A tüdőgyulladásokra jellemző klinikai tünetek a nehezített légzés, a hüllő gyakran félig nyitott szájréssel lélegzik. Jellemző az étvágycsökkenés, a levertség is. A szájrésből néha sárgásfehér, törmelékes anyag ürül. A vízi teknősökben a tüdőgyulladás esetén úszási zavarok mutatkoznak, az állat képtelen egyensúlyát megtartva a vízben egyenletesen úszni. Gyakran merülési problémák is megfigyelhetők. A légzéshez jellegzetes sípoló hang társul.
A pneumonia diagnosztizálása a klinikai jelek alapján nem nehéz feladat, azonban megfelelő oki diagnózis már kiegészítő vizsgálatokat igényel. A bakteriológiai vizsgálathoz a mintavételnél körültekintően kell eljárni, mert csak a száj-garatüregből vett tamponmintákban gyakran fals eredményt adó baktériumok találhatók meg. A parazita fertőzöttség nyomán kialakuló tüdőgyulladás kizárására ürülék vizsgálatot kell végezni.
A gyógykezelés a kiváltó tényezőtől függően más és más. A baktériumok okozta tüdőgyulladás jól kezelhető a célzottan alkalmazott antibiotikumok (enrofloxacin, amoxicillin, norfloxacin) adásával, amit A- és C-vitamin injekcióval is kiegészítünk. A beteg állatokat mindenképpen fűtött terráriumban kell tartani. A betegségen átesett hüllők esetleges teleltetését lehetőség szerint el kell halasztani. A Rhabdias sp. fertőzöttség esetén 200 mikrogramm/ttk invermectint kell adni.

(gjuhos hozzáteszi, mert rendkívül lényeges: a tanulmány általánosságban érinti a hüllőket. Az Invermectin teknősök számára toxikus, a kezelt állatok elpusztulnak. Teknősök esetén a következő gyógyszerekkel helyettesíthető: Oxfendasol 66 mg/ttk, Mebendazol 20-25 mg/ttk, Febendazol 50-100 mg/ttk, Thiabendazol 50 mg/ttk)

Avatar
Furtoske
Veterán teknős
Veterán teknős
Hozzászólások: 833
Csatlakozott: 2009.04.28. kedd, 22:42
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: Furtoske » 2009.04.30. csüt., 8:14

Megfázások, hangok kibocsájtása

Az ékszerteknősöknél is előfordulnak léguti megbetegedések, hiszen a levegővétel nem a vízben, kopoltyún keresztül történik. Természetes élőhelyükön ez ritka jelenség, adott esetben nagyobb kolóniákban élőknél fordulhat elő valamilyen fertőzés útján.

A fogságban tartott ékszerteknősök esetében fertőzés útján kapott léguti megbetegedés nagyon ritka.
Jellemző viszont az "emberi gondatlanság" okozta megbetegedés:
 • - Leggyakoribb kiindulópont, hogy indokolatlanul "túl meleg" a vizük.
  - Túl nagy a vizük, és a környezet hőfoka közötti különbség.
  - Akaratlanul, vagy figyelmetlenül került huzatba a helyük (elég egyetlen egyszer ahhoz, hogy megfázhasson).
  - Nagytakarításkor, vagy etetéskor jóval hidegebb környezetben kerültek a teknősök (vagy fordítva)
  - Sok helyen hallottam már, hogy vannak, akik éjszakára lekapcsolják (kihúzzák a konnektorból) a vízmelegítőt (nem csak azt, hanem notóriusan a TV-től kezdve mindent, amit egyébkét teljesen felesleges)
  - stb.
Fogságban tartott teknősöknél vannak sajnos olyan teknősök, mint ahogy az embereknél is, hogy születésüktől fogva hajlamosak a betegségekre (csak ezt teknősnél nem lehet megállapítani előre). Ez viszont nagyon ritka, és szinte mindig valamilyen "emberi figyelmetlenségre" vezethető vissza a megfázás.

A megfázás egyik legjellemzőbb tünete a szipogás. Ha valaki napi rendszerességgel foglalkozik a teknőseivel, ezt észre veheti, észre kell vennie, mert eléggé feltűnő. Az orrban, és a légutakban ilyenkor keletkező válladék leszűkíti a levegő útját, és ennek következtében nem csak szipogás, de különböző szuszogó - sípoló hangokat is hallhatunk. Ez jellemző a megfázás (előre haladott állapotban tüdőgyulladás) tüneteire.
Addig, amíg a teknősünk egyébként stabilan, egyenesen úszkál, mozgényok, van étvágya, nincs nagyobb gond, de némi kezelést mindenképpen igényel, ne várjuk meg, hátha magától elmúlik!
Ettől függetlenül érdemes mindenképpen elvinni hüllőkhöz is jól értő állatorvoshoz, de addig is, amíg a teknősünk eljut oda, a legfontosabb teendőnk, hogy:
 • - amennyiben több teknős is van egy helyen, izolálni, külön tenni a többiektől erre az időre egy alkalmilag berendezett akváriumba (elegendő bele csak a vízfűtő, nagy teknős esetén a több víz miatt esetleg egy kisebb vízforgató - pl. kis szobai szökőkút szivattyúja)
  - a vizének hőfokát emeljük fel 28°C - 30°C-ra (ne hírtelen, hanem a vízmelegítőt állítsuk be ennyire, az majd fokozatosan felfűti)
  - készítsünk kamillateát ugyanúgy, mintha magunknak készítenénk. Ezt öntsük a teknős vizébe (cca. egy-két filternyit, vagy egy jó nagy főzetet kamilla-virágból 10 liter vízhez. Ne forrón öntsük be, és cukor nem kell nekik hozzá! :lol: )
  - érdemes erre az időre nem teljesen, de nagyrészben lefedni az akváriumot
Ezzel az egyszerű módszerrel kihúzhatjuk addig, amíg orvos látja, és persze utána meg az orvostól kapott gyógyszerekkel együtt gyorsan kikúrálhatjuk megfázott teknősünket, mielőtt nagyobb problémák lennének.
Attól, hogy "egyszerű kis megfázás", nem biztos, hogy elegendő a kamilla-kúra. Laikusként nem tudjuk megállapítani, mennyire előrehaladott az a "kis megfázás", ezért javasolt, hogy az orvos is lássa!
" Egészséges ember nincs, csak felületes diagnózis!"
Kínai császári orvos, akinek életéről semmit, haláláról annyit tudunk, hogy a fenti megállapítása után felnégyelték!

Avatar
szasza00
Tojás
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2009.07.12. vas., 20:08
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
CONTACT:

betegség!

Hozzászólás Szerző: szasza00 » 2009.07.12. vas., 20:13

Sziasztok! olyan gondom van, hogy az egyik vörösfülű ékszerteknősömnek valami betegsége van.
tünetek:
-a fejét teljesen ferdén tartja, nem is tudja színte kinyújtani
-úszási zavarai is vannak -a hátsó felét nem tudja lesüllyeszteni
-elég sokat fogyott, pedig eszik, csak nagyon nehezen megy neki a ferde nyaka miatt
Dokinál már voltam vele, meg is röntgenezte -belsőfül gyulladásra gyanakodott, kapott egy 3 napos ínjekció kúrát, de sajna nem igazán vállt be a dolog.
Régóta foglalkozok tekikkel, sőt egy kis tekis oldalt is vezetek -szóval sok mindent tudok róluk, sok embernek segítettem már, de most nekem kell sgítség.
szóval ha valaki tud valamit segíteni akkor írjon.
előre is köszönöm!
www.teknosinfo.hu
Ha már fogságban tartjuk őket, akkor úgy tegyük hogy ezt ők ne érezzék!

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Re: betegség!

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2009.07.12. vas., 20:43

szasza00 írta:Sziasztok! olyan gondom van, hogy az egyik vörösfülű ékszerteknősömnek valami betegsége van.
tünetek:
-a fejét teljesen ferdén tartja, nem is tudja színte kinyújtani
-úszási zavarai is vannak -a hátsó felét nem tudja lesüllyeszteni
-elég sokat fogyott, pedig eszik, csak nagyon nehezen megy neki a ferde nyaka miatt
Dokinál már voltam vele, meg is röntgenezte -belsőfül gyulladásra gyanakodott, kapott egy 3 napos ínjekció kúrát, de sajna nem igazán vállt be a dolog.
Régóta foglalkozok tekikkel, sőt egy kis tekis oldalt is vezetek -szóval sok mindent tudok róluk, sok embernek segítettem már, de most nekem kell sgítség.
szóval ha valaki tud valamit segíteni akkor írjon.
előre is köszönöm!
Azt tudom javasolni - mielőtt a tünetek alapján belemennék lehetséges diagnózisokba -, hogy ha nem sikerült meggyógyítani, akkor vidd el Dr. Sátorhelyi Tamáshoz. Ha a teknős gyógyítható, akkor biztosan megtalálja a módját és a leírtakból nem vagyok biztos abban, hogy megfelelő volt a kezelés.

Avatar
szasza00
Tojás
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2009.07.12. vas., 20:08
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: szasza00 » 2009.07.12. vas., 22:21

köszi szépen a tanácsot, csak aza gond hogy én zalaegerszegi vagyok :(
www.teknosinfo.hu
Ha már fogságban tartjuk őket, akkor úgy tegyük hogy ezt ők ne érezzék!

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2009.07.13. hétf., 1:26

szasza00 írta:köszi szépen a tanácsot, csak aza gond hogy én zalaegerszegi vagyok :(
Tudom, hogy kényelmetlen és költséges ez a távolság, de ő az egyetlen valóban hüllőszakértő állatorvos és ha ez a teknős ennyire beteg, akkor talán megéri. Gondold el, hány évig élhetne boldogan és ha valamelyik családtagunk betegszik meg, akkor ez nem is lenne kérdés. Én Balatonról hordtam fel hozzá az állatokat.

Avatar
bauri
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1758
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:26
Tartózkodási hely: Karcag
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: bauri » 2009.07.13. hétf., 8:02

szasza00 írta:köszi szépen a tanácsot, csak aza gond hogy én zalaegerszegi vagyok :(
Nem akarom offolni a topikot én Karcagról szoktam felvinni hozzá a teknősöket. Amit még írni akartam azt megtartom magamnak :twisted:
Akik nem tudnak vezetni, mindig erősebben csapják be a kocsiajtót.

sirrra

Hozzászólás Szerző: sirrra » 2009.07.13. hétf., 19:02

ha minden áron eldöntötted hogy nem tudod felvinni a fővárosba, akár anyagi okok miatt akár más.
Érdemes egy próbát tenni az állatorvosnál nálatok, max. azt mondja nem tud segíteni. Hívj fel párat hogy tudnak-e segíteni.
Már nálunk is egyre jobban képben vannak teknősileg pedig kisvárosban lakom.

Avatar
szasza00
Tojás
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2009.07.12. vas., 20:08
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: szasza00 » 2009.07.13. hétf., 19:03

sziasztok!
elvittem a tekit a dokihoz ahol már ezelőtt is voltam vele itt egerszegen, és kiderült h a doki évfolyamtársa volt a Sátorhelyi dokinak és felhívta telefonon, úgyhogy közvetve ő is megvizsgálta, és adott tanácsot is a dokinak. kapott 2 ínjekciót. 1 antibiotikumot és 1 vitamint. ezt még 4szer meg kell ismételni. remélem hogy segít rajta.
üdv!
www.teknosinfo.hu
Ha már fogságban tartjuk őket, akkor úgy tegyük hogy ezt ők ne érezzék!

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2009.07.14. kedd, 8:23

szasza00 írta: sziasztok!
elvittem a tekit a dokihoz ahol már ezelőtt is voltam vele itt egerszegen, és kiderült h a doki évfolyamtársa volt a Sátorhelyi dokinak és felhívta telefonon, úgyhogy közvetve ő is megvizsgálta, és adott tanácsot is a dokinak. kapott 2 ínjekciót. 1 antibiotikumot és 1 vitamint. ezt még 4szer meg kell ismételni. remélem hogy segít rajta.
üdv!
Antibiotikumot most kapott először? Az előző kezelésnél nem?

Avatar
szasza00
Tojás
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2009.07.12. vas., 20:08
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: szasza00 » 2009.07.14. kedd, 17:44

de már kapott korábban is , de nem nagyon vállt be. :(
akkor csak 3 szor lett megismételve az ínjekció. most asszem 5 ször lesz. holnap megyek a másodikra.
www.teknosinfo.hu
Ha már fogságban tartjuk őket, akkor úgy tegyük hogy ezt ők ne érezzék!

Avatar
szasza00
Tojás
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2009.07.12. vas., 20:08
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: szasza00 » 2009.07.14. kedd, 17:48

ja és nem tüdőgyulladásra gondolt egyik doki sem, hanem belsőfül gyulladás esetleg. vagy ha nem azt is mondták, hogy lehet valami idegrenszeri betegség is. :( :(
www.teknosinfo.hu
Ha már fogságban tartjuk őket, akkor úgy tegyük hogy ezt ők ne érezzék!

Manu
Tojás
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009.05.22. pén., 22:08
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Hozzászólás Szerző: Manu » 2009.10.10. szomb., 12:05

Sziasztok!

Régóta vannak teknőseim (13 éve), és eddig egy-egy pár napig tartó kisebb megfázáson kívül sosem volt semmi bajuk. Teljesen egészséges, jó étvágyú és mozgékony volt mind a négy.

Most azonban attól tartok (sőt, 99%-ig biztos vagyok benne), hogy az egyiküknek tüdőgyulladása van! :( Ferdén úszik, sokszor nyitott szájjal, nehézkesen lélegzik, és nagyon levert! Gyakorlatilag olyan lett, mint egy darab fa: ahova leteszem, ott marad. Ezt sosem csinálta, nagyon aktív szokott lenni. Tegnap este, etetésnél vettem észre a problémát (eszik egyébként, de kevesebbet, mint általában - ezt azonban a közeledő télnek tudtam be eddig, mert mind a négyükre igaz).

Ma reggel rögtön el is vittem állatorvoshoz, ahol kapott antibiotikumot és vitamint is injekcióban. Kétnaponta vissza kell majd vinnem. Egyébként az orvos megnyugtatott, hogy kb. 3 alkalom után teljesen rendbe kell jönnie, mert egyébként egészségesnek néz ki: kemény a páncélja, jól reagál, stb. Szerinte a 22°C körüli víz, amiben most van, teljesen megfelelő.

Ettől persze jobban érzem magam, de azért a ti segítségeteket is szeretném kérni!
1. Szerintetek tegyek be vízmelegítőt neki? (Félek, akkor meg az lesz a baj, hogy nagy a különbség a szoba és a víz hőmérséklete között...)
2. Adjak neki valami kamillateát, vagy ilyesmit?
3. Van esetleg valami tippetek, mivel segíthetek még?

Természetesen rögtön elkülönítettem a többitől, de tervezem, hogy őket is elviszem kivizsgálásra majd, nehogy valami fertőzésről legyen szó, és kijöjjön rajtuk is! Egy vitamin-injekció meg úgysem árt soha, főleg a tél közeledtével. Egyébként őszintén fogalmam sincs, mitől lett beteg, mert nincsenek huzatban, mindig szobahőmérsékletű a víz, és nagyon vigyázok rájuk!

Kérlek titeket, akinek van valami ötlete, írjon, mert nagyon szeretem őket, és aggódom értük!

Előre is köszönöm a segítséget!

Egyébként róla van szó: http://tekik.farkasmanuela.fotoalbum.hu ... id/6827295

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2009.10.10. szomb., 12:13

25-26 fokra fölmelegítheted a vizet amég beteg. A legtöbb amit tehetsz érte, hogy pontosan visszahordod az antibiotikum ismétléseire.

Manu
Tojás
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009.05.22. pén., 22:08
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Hozzászólás Szerző: Manu » 2009.10.10. szomb., 12:34

Köszönöm, akkor beteszem a melegítőt!

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2009.10.10. szomb., 16:49

Manu írta:Egyébként őszintén fogalmam sincs, mitől lett beteg, mert nincsenek huzatban, mindig szobahőmérsékletű a víz, és nagyon vigyázok rájuk!

Kérlek titeket, akinek van valami ötlete, írjon, mert nagyon szeretem őket, és aggódom értük!

Előre is köszönöm a segítséget!

Egyébként róla van szó: http://tekik.farkasmanuela.fotoalbum.hu ... id/6827295

Ennek a témának a legelején írtam egy hosszabb szöveget a különféle tüdőgyulladásokról. Abból láthatod, hogy nem tehetsz minden esetben arról, ha kialakul. A tiédnek remélhetőleg bakteriális eredetű problémája van, így reagálni fog az antibiotikumra.

Manu
Tojás
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009.05.22. pén., 22:08
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Hozzászólás Szerző: Manu » 2009.10.10. szomb., 17:18

Igen, azt el is olvastam, onnan ismertem fel a tüneteket! :) Én is remélem, hogy könnyen gyógyítható baja van!

Egyébként mostanra sokkal jobban érzi magát, már nem úszik annyira ferdén (sőt, szinte egyáltalán nem), és sokkal élénkebb is! Valószínűleg az antibiotikum miatt volt annyira fáradt délelőtt. (De azért rémisztő volt látni...)

Most takarítottuk ki a terráriumot, ugyanis hihetetlenül büdös volt a víz. Amúgy szerintem ez is összefüggésben lehet a betegséggel, mert nem szokott ilyen előfordulni, és nemrég voltak kipucolva. Az új ennivalójuk eleve kicsit fura volt nekem, és ők sem nagyon ették, nem tartom kizártnak, hogy azzal nem volt rendben valami. Hogy ilyenből lehet-e tüdőgyulladás, ahhoz nem értek, mindenesetre ma vettem nekik mást.

Így remélem már tényleg sikerült megelőzni a betegség továbbterjedését...

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2009.10.10. szomb., 17:47

Az első antibiotikum látványosan nagyon leveri a teknőst. Többnyire teljes apátia, időnként hányás is előfordul. Ez természetes.

emeeseee
Tojás
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2009.06.25. csüt., 18:53

Hozzászólás Szerző: emeeseee » 2009.10.26. hétf., 12:46

Sziasztok!

Az én teknősömnek is valószínű, hogy tüdőgyulladása vagy megfázása lehet. Eddig körülbelül olyan hangot adott ki, mint a felpumpálhatós matrac. Eléggé érdeset és sziszegőt.

Egyéb más tünet nem jelentkezett nála ezen kívül.

A legutóbbi hozzászólásban olvastam, hogy az első antibiotikum leveri a teknőst. Előfordulhat olyan is, hogy rosszabbul néz ki, mint mielőtt kapott volna valamit a megfázására? Gondolok itt arra, hogy most nyitott szájjal kapkodja a levegőt, nem mindig veszi az orrán át, illetve teljesen levert lett... elfeküdt az ölembe és tűrte, hogy melengetem és simogatom a fejét... attól kicsit nyugodtabb volt. De nagyon megijesztett :S

Most betettem kamillás vízbe, és kapott egy vízmelegítőt is és elkülönítettem a többiektől.

Tehetek még valamit érte?

Mire számíthatok még a nap folyamán? Lehet rosszabb is a helyzet? A következő antibiotikum is így hathat rá? Kb hány alkalommal érdemes antibiotikummal kezeltetni megfázáskor?

Az állatorvos annyit tudott javasolni - mert nagy ijedtségembe felhívtam-, hogy légzéskönnyítő injekciót adna a tekinek, ha nem javul a helyzet. Ilyesmit érdemes beadatni?

Előre is köszi a segítséget!

Manu
Tojás
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009.05.22. pén., 22:08
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Hozzászólás Szerző: Manu » 2009.10.26. hétf., 13:19

Szia!

Szerintem ne aggódj (bár persze megértem!), az enyémmel pontosan ugyanígy volt minden!
Amikor megkapta az első szurit, utána nyitott szájjal kapkodta a levegőt, amikor kivettem a vízből, és letettem valahova, mozdulatlanul ott maradt, stb. Mondjuk őt simogatni, melengetni máskor is lehet, de én is észrevettem, hogy teljes a letargia... Valóban rosszabb volt a helyzet a kezelés után, mint előtte.

Aztán olyan egy óra múlva enyhülni kezdett ez a tünet, majd nemsokára el is múlt, és ugyanolyan izgága lett, mint előtte volt. Sőt, szemmel láthatóan sokkal jobban érezte már magát.

Még kétszer kapott antibiotikumot, de később már nem volt semmi ilyesmi következménye.

Nem gondolom, hogy légzéskönnyítő injekcióra lenne szüksége, főleg hogy egy teknős alapvetően eleve nagyon sokáig bírja a víz alatt is, nem tartom valószínűnek, hogy bármi baja lenne. De ezt persze te döntsd el. Az enyémnek mindenesetre tényleg semmi baja nem lett, és a kezelés után szerencsére nagyon hamar meggyógyult.

Jobbulást a tiednek is! :)

Egyébként, így nagyon jól érezte magát:
http://tekik.farkasmanuela.fotoalbum.hu ... id/9058838
http://tekik.farkasmanuela.fotoalbum.hu ... id/9058840

Felé fordítottam az olvasólámpát, az melegítette, és hagytam itt bóbiskolni, amíg ennyire levert volt. Természetesen normál esetben nem marad meg így öt percnél tovább. :)

emeeseee
Tojás
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2009.06.25. csüt., 18:53

Hozzászólás Szerző: emeeseee » 2009.10.26. hétf., 13:54

Szia!

Nagyon szépen köszönöm a nyugtató szavakat. ;) Most már kicsit jobbnak látom a helyzetet, és a teknős sem zihál annyira. Persze még most is szuszog, de nem olyan ijesztő módon.

A teknőseid igazán szépek!

Nekem csak 3 van: 2 pirosfülü meg egy sárgafülü.

Manu
Tojás
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009.05.22. pén., 22:08
Tartózkodási hely: Pilisvörösvár

Hozzászólás Szerző: Manu » 2009.10.26. hétf., 14:16

Köszi a nevükben is. :) A sárgafülű teknős is édes lehet! Én is azt szerettem volna, amikor a fiatalabbakat vettük, de épp nem volt a boltban olyan, ezekbe meg rögtön beleszerettem, szóval ők lettek. :) Persze nem bántam meg egy percig sem, nem cserélném el őket semmi pénzért.

Örülök, hogy már jobban van a tekid! Ez a nehéz légzés nálunk is (szerencsére) nagyon hamar elmúlt, és csak a fáradtság maradt meg egy ideig. De mondjuk érthető, a gyógyszer minket is eléggé le tud verni. :)

Az az érdekes, hogy a másik három is kapott antibiotikumot, és nekik semmi bajuk nem lett. Gondolom azért, mert nem voltak eleleve annyira betegek.

juca1234
Tojás
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009.12.18. pén., 18:32

Hozzászólás Szerző: juca1234 » 2009.12.18. pén., 18:35

sziasztok!

van két ékszerteknőcünk és az egyik mintha csuklana, brekegő hangot ad ki és egy nagy levegő buborék jön ki mikor ezt csinálja. Ez mi lehet?

Teki imádó
Veterán teknős
Veterán teknős
Hozzászólások: 510
Csatlakozott: 2009.09.14. hétf., 8:32
Tartózkodási hely: Derecske

Hozzászólás Szerző: Teki imádó » 2009.12.18. pén., 18:38

Szia!

Szerintem a teknősöd megfázott! Vedd feljebb a hőmérsékletet, de ha így sem múlik el, el kellene vinned hüllőszakértő állatorvoshoz... hol laksz? Milyen településen... ha Budapest környékén, tudom ajánlani doktor Sátorhelyi Tamást.

juca1234
Tojás
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009.12.18. pén., 18:32

Hozzászólás Szerző: juca1234 » 2009.12.18. pén., 18:44

százhalombattán, köszi
most nézem, hogy bár van fűtőjük a víz mégis hideg.....lehet hogy elromlot...na mindegy köszi

Teki imádó
Veterán teknős
Veterán teknős
Hozzászólások: 510
Csatlakozott: 2009.09.14. hétf., 8:32
Tartózkodási hely: Derecske

Hozzászólás Szerző: Teki imádó » 2009.12.18. pén., 18:47

Akkor sűrgősen be kellene szerezni egy vízfűtőt... és szívesen :lol:

Avatar
uanette
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2009.09.30. szer., 12:01
Tartózkodási hely: Balástya

Hozzászólás Szerző: uanette » 2010.01.08. pén., 16:48

sziasztok! a teknősök tudnak hányni? mert az enyém szájából vmi fehér cucc jött ki ma, 2x láttam. amúgy van étvágya, nem látok rajta semmi változást. beteg lenne? csak fagyasztott halat eszik.

lisasmith
Veterán teknős
Veterán teknős
Hozzászólások: 768
Csatlakozott: 2009.08.26. szer., 11:43

Hozzászólás Szerző: lisasmith » 2010.01.08. pén., 17:27

persze hogy tudnak.
Az enyém akkor szokott,mikor túl gyorsan eszik,de az nem is hányás,hanem visszaöklendezés.
Egészbe kijön,és utána megeszi megint :lol:

Avatar
uanette
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2009.09.30. szer., 12:01
Tartózkodási hely: Balástya

Hozzászólás Szerző: uanette » 2010.01.08. pén., 18:01

de nem evés után vagy közben csinálta, hanem napközben. :? az is normális?

Avatar
uanette
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2009.09.30. szer., 12:01
Tartózkodási hely: Balástya

Hozzászólás Szerző: uanette » 2010.01.08. pén., 21:31

kérlek segítsen valaki! egyre rosszabbul van a tekim! nyöszörgő hangot ad ki folyamatosan, és olyan mintha az egyensúlyával is baj lenne, mert féloldalasan úszik, máramennyire tud, mert alig akar úszni!
mit tegyek? mi lehet a baja?

Avatar
-Vivi-
Felnőtt teknős
Felnőtt teknős
Hozzászólások: 181
Csatlakozott: 2009.08.18. kedd, 11:29
Tartózkodási hely: Marcaltő

Hozzászólás Szerző: -Vivi- » 2010.01.08. pén., 22:05

A ferdén úszás, ha jól tudom, a tüdőgyulladás jele. :? Én elvinném állatorvoshoz!

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2010.01.08. pén., 22:20

uanette írta:kérlek segítsen valaki! egyre rosszabbul van a tekim! nyöszörgő hangot ad ki folyamatosan, és olyan mintha az egyensúlyával is baj lenne, mert féloldalasan úszik, máramennyire tud, mert alig akar úszni!
mit tegyek? mi lehet a baja?
Sürgősen hüllőszakértő állatorvoshoz kell vinni! Most látom, hogy ezt te írtad: "az enyém szájából vmi fehér cucc jött ki" A teknősnek tüdőgyulladása van.
Itt a legelső bejegyzést ezzel kapcsolatban tettem be: http://teknosforum.com/forum/viewtopic.php?t=52

Avatar
uanette
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2009.09.30. szer., 12:01
Tartózkodási hely: Balástya

Hozzászólás Szerző: uanette » 2010.01.08. pén., 22:32

gjuhos írta:
uanette írta:kérlek segítsen valaki! egyre rosszabbul van a tekim! nyöszörgő hangot ad ki folyamatosan, és olyan mintha az egyensúlyával is baj lenne, mert féloldalasan úszik, máramennyire tud, mert alig akar úszni!
mit tegyek? mi lehet a baja?
Sürgősen hüllőszakértő állatorvoshoz kell vinni! Most látom, hogy ezt te írtad: "az enyém szájából vmi fehér cucc jött ki" A teknősnek tüdőgyulladása van.
Itt a legelső bejegyzést ezzel kapcsolatban tettem be: http://teknosforum.com/forum/viewtopic.php?t=52
köszönöm h ilyen gyorsan válaszoltál! akkor már az a régebbi fehér dolog is attól lehetett? holnap reggel rögtön keresek orvost, csak itt Szegeden nem tudom, h hol. de egyszerűen nem értem, mert van vízfűtő nekik, mindent úgy csináltam ahogy leírtátok. :( de ezek szerint csak elszúrtam valamit.

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2010.01.08. pén., 22:35

Az a lényeg, hogy mielőbb megkapja az első antibiotikumot és nem árt egy labor, ha esetleg célzottan kell kezelni. Ha nem koszos a terrárium és nincs túl nagy hőkülönbség a víz és a levegő között akkor nem szúrtál el semmit.

Avatar
uanette
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2009.09.30. szer., 12:01
Tartózkodási hely: Balástya

Hozzászólás Szerző: uanette » 2010.01.09. szomb., 8:04

rendben, köszi. este már adtam neki gyógynövényes antibiotikumot, most is. szerencsére viszonylag élénk, jó a kedve, és eszik. most pedig nekiállok orvost keresni.

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2010.01.09. szomb., 9:27

uanette írta:rendben, köszi. este már adtam neki gyógynövényes antibiotikumot, most is. szerencsére viszonylag élénk, jó a kedve, és eszik. most pedig nekiállok orvost keresni.
Laboreredmény nélkül Enrofloxacin, Amoxicillin vagy Norfloxacin nevű gyógyszerekkel kell kezelni injekció formájában. Más megoldás nem használ, emberi gyógyszereket semmiképpen ne adj neki! A- és C-vitamin injekciót is kapnia kell. Sajnos az állatorvosi magánrendelések nagyrészében egyáltalán nem értenek a hüllőkhöz, még olyan is gyakran előfordul, hogy egy cikk elolvasása után te többet tudsz róla. Nem tudom van e Szegeden állatkórház, de inkább annak az ügyeletén próbálkozz. Telfonon érdeklődd meg, hogy el tudnak e látni egy akut pneumoniás teknőst, amelyik egyensúlyzavarral küszködik és törmelék ürül a szájából!?

Avatar
uanette
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2009.09.30. szer., 12:01
Tartózkodási hely: Balástya

Hozzászólás Szerző: uanette » 2010.01.09. szomb., 12:36

gjuhos írta:
uanette írta:rendben, köszi. este már adtam neki gyógynövényes antibiotikumot, most is. szerencsére viszonylag élénk, jó a kedve, és eszik. most pedig nekiállok orvost keresni.
Laboreredmény nélkül Enrofloxacin, Amoxicillin vagy Norfloxacin nevű gyógyszerekkel kell kezelni injekció formájában. Más megoldás nem használ, emberi gyógyszereket semmiképpen ne adj neki! A- és C-vitamin injekciót is kapnia kell. Sajnos az állatorvosi magánrendelések nagyrészében egyáltalán nem értenek a hüllőkhöz, még olyan is gyakran előfordul, hogy egy cikk elolvasása után te többet tudsz róla. Nem tudom van e Szegeden állatkórház, de inkább annak az ügyeletén próbálkozz. Telfonon érdeklődd meg, hogy el tudnak e látni egy akut pneumoniás teknőst, amelyik egyensúlyzavarral küszködik és törmelék ürül a szájából!?
most olvastam amit írtál, augmentint adott neki a doki, és azt mondta, h vegyem ki a vízből, tegyem lámpa alá, hadd izzadja ki a felesleges vizet. ez így akkor nem jó? meddig lehet víz nélkül?

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2010.01.09. szomb., 13:10

Az augmentin penicillin származék, jó lehet az is ha injekcióban kapta. Én nem tudtam, hogy van már az állatgyógyászatban használt változata is de ez nem jelent semmit. Gondolom 3 nap múlva meg kell ismételni, ami fontos! Sokáig lehet víz nélkül, elég ha naponta benedvesíted a bőrét, biztos van olyan szemfestéklemosó korongod.

Avatar
uanette
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2009.09.30. szer., 12:01
Tartózkodási hely: Balástya

Hozzászólás Szerző: uanette » 2010.01.09. szomb., 13:25

gjuhos írta:Az augmentin penicillin származék, jó lehet az is ha injekcióban kapta. Én nem tudtam, hogy van már az állatgyógyászatban használt változata is de ez nem jelent semmit. Gondolom 3 nap múlva meg kell ismételni, ami fontos! Sokáig lehet víz nélkül, elég ha naponta benedvesíted a bőrét, biztos van olyan szemfestéklemosó korongod.
persze h van! :D éjszakára is maradjon kint a lámpa alatt? mikor tehetem vissza a vízbe? azt is mondta a doki, h mivel vizes a tüdeje, meg is fulladhat, mert nehezen jön a felszínre. ez igaz?

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2010.01.09. szomb., 13:31

Igaz, ne tedd vissza egyenlőre egyáltalán. Éjszakára kapcsold le a lámpát, hagyd pihenni csak ne legyen nagyon hideg a szobában. Az első antibiotikumtól valószínűleg rosszabbul lesz mint volt. Ugye mondta, hogy meg kell ismételni?

Avatar
uanette
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2009.09.30. szer., 12:01
Tartózkodási hely: Balástya

Hozzászólás Szerző: uanette » 2010.01.09. szomb., 13:47

igen vissza kell menni, most még egyenlőre jól van, eszik is! de akkor nem ijedek meg, ha kicsit levertebb lesz. akkor kint hagyom éjszakára is. köszi h ennyit segítesz! :D

lisasmith
Veterán teknős
Veterán teknős
Hozzászólások: 768
Csatlakozott: 2009.08.26. szer., 11:43

Hozzászólás Szerző: lisasmith » 2010.01.09. szomb., 16:32

neharagudj,de ha nem rakod vízbe,hogy eszik?

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2010.01.09. szomb., 17:04

lisasmith írta:neharagudj,de ha nem rakod vízbe,hogy eszik?
Most sehogy, jóeséllyel úgyis kihányná. Mire ennie kell, majd visszakerül.

Avatar
uanette
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2009.09.30. szer., 12:01
Tartózkodási hely: Balástya

Hozzászólás Szerző: uanette » 2010.01.09. szomb., 17:08

pár óránként kicsit belerakom meleg vízbe, h ne száradjon halálra. enni pedig eszik, szerencsére az étvágyával nincs gond. gyógynövényes antibiotikumot is úgy adtam neki, hogy a kendven nasiját beleáztattam. eleven, a tálból is ki akar mászni állandóan!

Avatar
gjuhos
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1105
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:56
Tartózkodási hely: Budapest
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: gjuhos » 2010.01.09. szomb., 19:18

uanette írta:pár óránként kicsit belerakom meleg vízbe, h ne száradjon halálra. enni pedig eszik, szerencsére az étvágyával nincs gond. gyógynövényes antibiotikumot is úgy adtam neki, hogy a kendven nasiját beleáztattam. eleven, a tálból is ki akar mászni állandóan!
Akkor jó eséllyel fog küzdeni a betegség ellen, de ne adj neki másféle gyógyszert, legfeljebb vitaminkészítményt. Nem kell aggódni, a teknős napokig nem szárad ki, nincs szükség arra hogy néhány óránként megfürdesd.

Avatar
Reaper
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2009.10.04. vas., 18:57
Tartózkodási hely: Várkesző

Hozzászólás Szerző: Reaper » 2010.01.18. hétf., 19:23

Sziasztok!

Attól tartok,hogy Alfinak tüdőgyulladása van... :?
Épp,megörültem,hogy végre elkezdett enni(egy hete 2 nap kihagyással minden nap evett)Ma szt vettem észre,hogy nem tud rendesen elsüllyedni...
Bár ezen kívül más tünetet nem látni nála...Ha csak azt nem,hogy azt csinálja,hogy fel-le mászkál a napozón.negyed/fél órát kinnt van,megmártózik,aztán vissza...
Evett ma is rendesen,annyit,amennyit szokott,szóval étvágya is van.
Szerintetek ez tüdőgyulladás?
Megemeltem a vizük hőmérsékletét 27-28°C-ra,remélem ez használ,és nem kell orvoshoz vinni...

Avatar
bauri
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1758
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:26
Tartózkodási hely: Karcag
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: bauri » 2010.01.18. hétf., 19:26

Ha féloldalasan úszik akkor tuti az van neki. Emeld 29-30 fokra és fedd le a terkót. De jobb ha antibiotikumot kap. A tüdőgyulladás nem játszik komoly bajt okoz.
Akik nem tudnak vezetni, mindig erősebben csapják be a kocsiajtót.

Avatar
Reaper
Újszülött teknőc
Újszülött teknőc
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2009.10.04. vas., 18:57
Tartózkodási hely: Várkesző

Hozzászólás Szerző: Reaper » 2010.01.18. hétf., 19:29

Nem féloldalasan úszik,hanem olyan,mintha nem tudná rendesen lesüllyeszteni a hátsó felét.
Amúgy a terrárium le van fedve...

sutee84
Fiatal teknős
Fiatal teknős
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2009.09.13. vas., 13:52
Tartózkodási hely: Szeged

Hozzászólás Szerző: sutee84 » 2010.01.18. hétf., 19:51

Mivel eteted?
Ha fagyasztott hallal, akkor ugye felolvasztod mielőtt e tekiknek adod?
Mert ha fagyasztva/hidegen adod nekik, akkor attól kaphatnak tüdőgyulladást.

Avatar
bauri
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 1758
Csatlakozott: 2009.04.14. kedd, 20:26
Tartózkodási hely: Karcag
CONTACT:

Hozzászólás Szerző: bauri » 2010.01.18. hétf., 20:33

akkor ilyenkor az lehet, hogy a beleiben felgyűltek a bélgázok. Ez néhány nap alatt elmúlik.
Akik nem tudnak vezetni, mindig erősebben csapják be a kocsiajtót.

BUTTON_POST_REPLY